Mi Kari Surau Ar Rahmah Kiriman: Ashari Sumber: Hj Bahrum Hits: 13434 Rating: 8.63 Review: 0 | |
Bahan-Bahan: | |
600 ml minyak 10 ekor ayam sederhana, dipotong 20 keping 600 g rempah kari (bancuh dengan sedikit santan) 10 kg santan 10 keping asam gelugur 40 biji taupok (tauhu goreng), dibelah 2 15 keping fishcake, dihiris 10 paket fishball, dibelah 2 garam secukupnya Bahan Sampingan 2 kg udang sederhana, dicelur buang kulit 2 kg bebola ikan, dibelah 2 12kg mee kuning, dicelur & tuskan 1 kg isi ketam (jika suka) 3 kg kerang, direbus & dikupas 3 kg taugeh, dibuang ekor & dicelur 2 kg sawi, dipotong & dicelur 40 biji telur rebus, dibelah 4 hirisan daun bawang & bawang goreng, jika suka cili merah hiris bersama cuka dan gula (dlm mangkuk) | Rempah tumis 10 btg kulit kayu manis 20 kuntum bunga cengkih 16 kuntum bunga lawang 20 biji buah pelaga 10 tangkai daun kari Dikisar halus 6 labu bawang besar 60 ulas bawang merah + (1 kg untuk dibuat bawamg goring jika suka) 30 ulas bawang putih 16 cm halia 10 camca besar pes cili 26 tangkai cili merah |
Cara: | |
Panaskan minyak, masukkan rempah tumis. Bila wangi, masukkan pes rempah. Kacau hingga naik minyak. Masukkan ayam, kacau lagi hingga kering airnya baru dimasukkan santan, asam gelugur dan garam. Kacau sekali sekala hingga mendidih barulah diperlahankan api dan renihkan hingga terbit minyaknya. Masukkan pula fishcake, fishball dan taupok. Bila mendidih sekali lagi, bolehlah diangkat. | |
Cadangan Hidangan: | |
Hidangan untuk lebih kurang 150 orang jemaah |
Isnin, 21 Februari 2011
mee kari
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan